
Szykujesz domówkę i zastanawiasz się, jak serwować dania na imprezie tego typu, aby zaskoczyć gości? A może zainteresował Cię po prostu food plating i chcesz dowiedzieć się o nim czegoś więcej? Mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych porad, które na pewno przydadzą Ci się podczas organizowania przyjęć w domu.
Czym jest food plating?
Food plating to nic innego jak sztuka układania potraw. Polega na umiejscowieniu wszystkich elementów dania w taki sposób, aby prezentacja była estetyczna i zaskakująca. Po co się go stosuje? Przede wszystkim, aby zaserwować gościom dodatkowe doznania kulinarne, ponieważ jedząc, nie skupiamy się tylko na smaku czy zapachu, ale także na wyglądzie potrawy. Do niedawna food plating stosowano głównie w luksusowych restauracjach, gdzie spotkać można było idealne nakrycia z białymi obrusami, złoconymi bieżnikami na stół i zastawą rodem z królewskiego pałacu. Dziś większość lokali gastronomicznych przykłada do tego wagę. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby w zaciszu domowym rozpieścić nieco siebie i swoich gości. Jak serwować dania na imprezie, aby wyglądały pięknie i cieszyły oko?
Szklana Bombonierka na Candy Bar Finezyjna Zestaw 3szt.
Jakie są zasady food plating?
Sztuka serwowania dań zakłada kilka zasad, których warto się trzymać, szczególnie na początku. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie Ci komponować potrawy i szybciej zauważysz efekty swoich działań. Oto 7 elementów, które podpowiedzą Ci jak podawać dania na imprezie, aby już patrzenie na nie było przyjemnością.
1. Umiar to podstawa
W food platingu ceni się umiar. Oczywiście, nie może być tak, że gość dostaje zbyt mało jedzenia, aby się najeść. Mimo to ważne jest, aby na talerzu nie działo się zbyt wiele. Dlatego też, jeśli do głównego elementu, np. mięsa, dodawanych jest kilka dodatków, lepiej jest podać je na osobnych talerzykach czy w ozdobnych miseczkach.
2. Kompozycja dopasowana do dania
Dania takie jak makarony czy risotto podaje się zupełnie inaczej niż np. stek. Ten pierwszy rodzaj potraw zazwyczaj układa się na środku talerza, ponieważ jest to element dominujący. Dodatków jest w takich potrawach niewiele. Często wystarczy ładny talerz i odrobina kiełków, aby całość prezentowała się dobrze. W przypadku steka ułożonego na sałacie można pozwolić sobie na nieco większą ilość dekoracji.
3. Zabawa kolorami, konstrukcjami i teksturami
Food plating to przede wszystkim zaskakiwanie za pomocą konsystencji, kolorów, tekstur i konstrukcji. Obecnie np. panuje trend na układanie jedzenia pionowo i budowanie z niego ciekawych figur.
4. Kontrast
W odbiorze wizualnym jedzenia kolor ma ogromne znacznie. Dlatego dbaj o to, aby np. sos zawsze kontrastował z kolorem mięsa. Pamiętaj jednak, że chęć estetycznego zaprezentowania dania, nie powinna przeważać nad smakiem, dlatego unikaj syntetycznych barwników. Wiele odcieni można uzyskać, stosując naturalne produkty, np. matchę czy kurkumę. Co ważne, kontrast jest też istotny, jeśli chodzi o nakrycie stołu. Np. warto wybierać kolorowe serwetki flizelinowe do białych obrusów, ponieważ jest to najprostszy sposób na ożywienie aranżacji.
5. Spójny styl
Ważne, aby dania serwowane w ramach jednej kolacji miały spójny styl. Warto się na tym skupić, szczególnie jeśli decydujesz się na przygotowanie szwedzkiego stołu, na którym będą one stały obok siebie. Np. jeśli szykujesz słodycze i ciastka leżą w bombonierach szklanych, dobrze jest zachować ten „clean look” również przy innych elementach. Jak to zrobić? Np. tworząc cake popsy użyj przezroczystych patyczków, a ciasto czy donuty umieść na szklanych paterach.
Szklana Bomboniera na Candy Bar na Długiej Nóżce 40cm Φ17
6. Odpowiednie dekoracje
Dekoracje dobierane do dania muszą być oczywiście jadalne i dopasowane pod względem smaku, ale to nie wszystko. Warto stawiać na sezonowe, świeże elementy ozdobne. Obecnie jest też duży trend na przygotowywanie dekoracji w duchu zero waste, dlatego jeśli masz możliwość, śmiało wykorzystuj to, co akurat zostało z innego dania. Należy też wspomnieć, że nie wszystkie ozdoby muszą być jadalne. Obok talerza, na stole mogą pojawić się niejadalne dekoracje papierowe na stół czy drewniane.
7. Świeżość
Świeżość jest istotna nie tylko w kwestii składników, ale także podejścia do serwowania potraw. Śmiało próbuj nowych układów i dodatków, aby zaskoczyć gości i sprawić, że przeżyją nową przygodę kulinarną.
8. Prezentacja stołu
Nie zapomnij także o prezencji stołu. Bardzo ważne jest, aby znajdowały się na nim czyste, wyprasowane plamoodporne obrusy w jednolitym kolorze, na których można idealnie wyeksponować talerz z daniem. Trzeba pamiętać też o elementach, które budują nastrój, takich jak świece czy świeże kwiaty.
Jak serwować dania na domowej imprezie, by zachwycić gości?
Szukasz sposobu na zaserwowanie dań swoim gościom? Przede wszystkim zastanów się, czy chcesz zaproponować im kolację serwowaną, czy szwedzki stół. W tym pierwszym przypadku niezbędna będzie odpowiednia zastawa, która pozwoli Ci wyeksponować każdą z potraw w najlepszy możliwy sposób. W przypadku stołu szwedzkiego food plating najczęściej opiera się o patery szklane czy ceramiczne w ciekawych kształtach, drewniane deski, obrotowe talerze na przystawki i różne inne intrygujące elementy, np. fontanna z czekoladą. Nie zapomnij także, że bardzo ważne jest dokładne wyczyszczenie naczyń przed podaniem ich na stół. Nie ma nic gorszego niż zaserwowanie pięknego dania na talerzu z ubrudzonymi rantami.
Podtalerz na Stół Zdobiony Kuleczkami Złoty ø 33 cm
Jakie składniki i narzędzia są niezbędne do food plating?
Jak ładnie podawać jedzenie? Oczywiście na pięknych naczyniach! Jeżeli chcesz zacząć swoją przygodę z food platingiem, musisz postawić na odpowiednią zastawę. Najbardziej uniwersalne są oczywiście klasyczne, białe talerze, które pozwalają na szaleństwo dekoracyjne, a do tego są uważane za eleganckie i zaostrzające apetyt. Co więcej, świetnie komponują się z nimi podtalerze w różnych odcieniach. Warto jednak zastanowić się nad wyborem innych kolorów, które są zdecydowanie ciekawsze. Np. pomarańczowe talerze według psychologii kolorów sprawiają, że danie wydaje się smaczniejsze, gdyż jest to odcień budzący optymizm. Zielone naczynia przywodzą na myśl zdrowie, dlatego często goście uznają taki potrawy za pełnowartościowe i korzystne dla ich organizmu. Różowy kolor z kolei jest idealny do serwowania deserów, bo kojarzony jest ze słodyczą. Warto więc wybierać naczynia na słodki stół właśnie w tym odcieniu.
Często wykonujesz food plating na szwedzkim stole? Koniecznie wyposaż się w szklane i ceramiczne patery, a także w deski drewniane o różnych kolorach i kształtach. Ciekawą opcją są także różnego rodzaju tace, np. lustrzane, które pozwalają na nietuzinkowe wyeksponowanie każdej potrawy.
Mamy nadzieję, że teraz zasady food platingu są już dla Ciebie w pełni jasne. Z pewnością od teraz Twoje dania będą nie tylko smaczne, ale i piękne!